فجر انرژی خلیج فارس
در سال ۱۳۷۷ در سایت ۴ از منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، شرکت فجر انرژی خلیج فارس تأسیس شد. این شرکت در سال ۸۱ با عنوان اولین شرکت یوتیلیتی متمرکز در کشور به بهرهبرداری رسید. پس از آن شرکت فجر در پی افزایش و گسترش شرکتها و اجرای طرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سایت ۲ و ۳ از منطقه ویژه به منظور تأمین یوتیلیتی طرحهای جدید طرح توسعه شرکت در سایت ۲ را انجام داد.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس که یکی از بزرگترین پتروشیمیهای ایران می باشد، جزو ۵ شرکتی است که در رویداد فناورانه پتروفن زون شرکت کردهاند.
سهامداران
شرکت فجر انرژی خلیج فارس سه گروه عمده از سهامداران میباشد که بخش عمده آن در اختیار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس میباشد. پس از آن بیشترین سهام مربوط به سهام عدالت میباشد و سایر بخشها هم بقیه سهام این شرکت را در دست دارند.
شر کت فجر انرژی خلیج فارس |
|
سهامدار عمده |
درصد سهام |
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس |
۶۰ % |
سهام عدالت |
۳۰ % |
سایر |
۱۰ % |
محصولات فجر انرژی خلیج فارس
واحدهای فرایندی این شرکت شامل واحدهای تصفیه آب، تصفیه پساب صنعتی، تولید برق و بخار، تفکیک هوا، دیسپاچینگ Dispatching و خطوط ارتباطی است.
نیروگاه
انرژی برق به عنوان حساسترین محصول شرکت فجر انرژی خلیج فارس شناخته میشود. بخش نیروگاهی این شرکت به سه بخش عمده تقسیم میشود که انرژی بخشهای فرآیندی منطقه ویژه و بخشهای داخلی شرکت را فراهم میکند.
این نیروگاه از گاز طبیعی به عنوان سوخت اصلی و گازوئیل به عنوان سوخت جایگزین استفاده میکند. واحد نیروگاه برق و بخار این شرکت در دو ناحیه واقع شده است که نیروگاه برق با ۱۱ توربین گازی در کل توان تولید ۱۱۴۷ مگاوات برق در ساعت را دارد.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس در سال ۷۸ اولین توربین نیروگاه ناحیه ۱ خود را تحت لیسانس شرکت ALSTOM و با همکاری مهندسین داخلی راهاندازی شد. همچنین این شرکت ۲ توربین دیگر را در سال ۸۵ با همکاری GENERAL ELECTRIC راهاندازی و نصب کرد. در سال ۱۳۸۶ شرکت فجر سراغ شرکتهای ایرانی رفته و با همکاری با شرکت MAPNA توربین نیروگاه ناحیه ۲ را فعال کرد.
بخش تولید بخار شرکت فجر با تمام توان خود دارای پتانسیل تولید ۱۶۹۰ تن بخار در یک ساعت میباشد.
نیروگاه فجر دارای واحد انتقال برق در کنار خود است که عهده دار توزیع برق توسط پست ۱۳۲ و ۴۰۰ کیلو وات میباشد. این بخش با اتصال به شبکه برق سراسری کشور توان تأمین برق بخشی از کشور را دارد.
بویلرهای فجر بدلیل سود بردن از انرژی وسیع حرارتی که در گازهای پر حرارت از احتراق توربینهای گازی وجود دارند دارای بازدهی بسیار مناسبی میباشند که میزان آن به بیش از ۹۰ درصد نیز میرسد.
در این شرکت در بویلرهای بازیافت حرارت، گازهای خارج شده از توربینهای گازی با آب بدون املاح تبادل حرارت انجام میدهند و در نتیجه این فرآیند بخار تولید میکنند.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس بدلیل پایین بودن میزان اکسیدهای کربن و نیتروژن در گازهای خروجی خود که مقدار آنها پایینتر از محدوده مجاز استاندارد است، سازگاری بسیاری با محیط زیست دارد که از مهمترین ویژگیهای این شرکت میباشد.
واحد تفکیک هوا
شرکت فجر انرژی خلیج فارس با دو هدف اصلی اقدام به احداث واحدهای تفکیک و جداسازی و فشردهسازی هوا کرد. این دو هدف شامل جداسازی هوا برای تأمین نیتروژن، آرگون و اکسیژن جهت استفاده در تولیدات مشتریان و همچنین فشردهسازی هوا برای بهره بردن از آن در کنترلها، مصارف عمومی صنعتی و تجهیزات ابزار دقیق میباشد.
این شرکت دارای سه خط تولید در بخش جداسازی است؛ که یک خط آن دارای تولیداتی مانند نیتروژن، اکسیژن و آرگون میباشد و دو خط دیگر آن خروجی مشابه اکسیژن و نیتروژن را به شکل گاز و مایع دارند.
این واحد با سرد کردن هوا تا ۱۹۴- درجه سانتیگراد و با بهره بردن از روش تقطیر هوا را جدا کرده و اکسیژن و نیتروژن تولید میکند. نیتروژن و اکسیژن مایع تولیدی را در دو مخزن ذخیره میکنند و همچنین نیتروژن گازی را بوسیله کمپرسور فشرده میسازنند. اکسیژن گازی را نیز با استفاده از تبخیر اکسیژن مایع در برجها تولید میکنند و همچنین آرگون تولید شده در این شرکت به وسیله سه مخزن که دارای ظرفیت مجموع ۹۰ متر مکعب هستند، ذخیره و نگه داری میشود.
در بخشهای مختلف شرکت تفکیک هوای شرکت فجر انرژی خلیج فارس ۴۳۰۰ متر مکعب نیتروژن مایع، ۴۰۵۰۰ متر مکعب اکسیژن گازی، ۵۱۰۰۰ متر مکعب نیتروژن گازی، ۳۲۰۰۰ متر مکعب هوای سرویس، ۲۱۷ متر مکعب آرگون، ۴۲۵۰۰ متر مکعب هوای ابزار دقیق و ۲۵۰۰ متر مکعب اکسیژن مایع در ساعت تولید و توسط پتروشیمیهای منطقه مصرف میشود.
بخشی از واحد هوا ناحیه یک این شرکت در سال ۸۱ بوسیله شرکت Air Product طراحی شد، بخش دیگری در سال ۸۴ با همکاری شرکت Air Liquid طراحی و اجرا گردید. بخش هوای ناحیه دو شرکت فجر انرژی خلیج فارس در سال ۹۰ تحت لیسانس شرکت Linde و با همکاری شرکت دلوارافزار طراحی و ساخته شد.
این شرکت برای انتقال محصولات گازی بخشهای تفکیک هوا از خطوط انتقال و برای محصولات مایع از تانکرهای حمل مایعات استفاده میکند.
واحد تصفیه آب
امروزه آب در تمام صنایع نقشی حیاتی را ایفا میکند و انجام امور صنعتی بدون آب غیر ممکن میباشد. همچنین میزان و نوع مصرف آب با توجه به روش و سطح تکنولوژی شرکتها متفاوت میباشد.
واحدهای تصفیه آب شرکت فجر انرژی خلیج فارس در دو ناحیه واقع شدهاند و مدلهای مختلف آبهای صنعتی را برای شرکتهای منطقه تولید میکنند.
تجهیزات بخش آب ناحیه بوسیله شرکت اتریشی VATech Wabag طراحی و تأمین شده و با همکاری شرکت زلال ایران راهاندازی گردیدهاند. این بخش در سایت ۴ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در سال ۸۱ با توان تولید ۷۰۰۰ متر مکعب در ساعت تأسیس شد.
در سایت ۲ طرح توسعه بخش تصفیه آب با توان ۸۰۰۰ متر مکعب در ساعت برای فراهمسازی آبهای صنعتی مجتمعهای واقع در سایت ۳ و ۲ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در سال ۸۵ شروع شد و تا سال ۹۱ به طول انجامید و به بهرهبرداری رسید. در این پروژه شرکت زلال ایران طراحی تأمین و نصب تجهیزات را به عهده داشت.
محصولات تولیدی این بخش شامل آب اسمز معکوس (R.O) با ظرفیت ۹۷۵۰ متر مکعب بر ساعت، آب آتشنشانی با ظرفیت ۱۴۰۰۰ متر مکعب بر ساعت، آب بدون املاح (DM) با ظرفیت ۳۷۳۵ متر مکعب بر ساعت، آب بهداشتی و آب سرویس میشوند.
این بخش آب را از رودخانه کارون به عنوان ورودی دریافت میکند و پس از انجام تزریق مواد شیمیایی، ته نشینی و نرمسازی داخل کلایفایرها و تنظیم PH وارد فیلترهای شنی ثقلی میکند، سپس محصول را وارد مرحله اسمز معکوس و خلاصهسازی میکند و در نهایت آب بدون املاح (DM) به عنوان خروجی از این مراحل حاصل میشود.
یکی از مزیتهایی که این بخش را خاص میکند استفاده بهینه از آب در مراحل تولید و استفاده دوباره از آب دور ریز سیستم اسمز معکوس بدلیل طراحی ویژه در قسمت R.O Reject است. همچنین این بخش عهده دار تولید تمام آب آتشنشانی واحدهای مختلف در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی میباشد.
این شرکت با هدف پایداری تولید و اطمینان خاطر مشتریان، مخزنهای ذخیره آبهای خام، R.O، DM و آتشنشانی را تهیه کرده تا در زمان لازم بتواند آب لازم برای تمام منطقه ویژه را تولید کند.
واحدهای تصفیه پساب
یکی از مهمترین کارهای این واحدها تبدیل پسابهای آلوده و سمی به آب قابل استفاده برای گیاهان و فضای سبز میباشد.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس با هدف تصفیه پسابهای صنعتی و بهداشتی منطقه ویژه دو تصفیه خانه در این منطقه تأسیس کرده است.
این دو شامل تصفیه خانه پسابهای صنعتی با املاح بالا (HIGH TDS) با توان ۹۵ متر مکعب بر ساعت و تصفیه خانه پساب با املاح پایین (LOW TDS) و بهداشتی با توان تولید ۹۸۰ متر مکعب بر ساعت میباشد.
پساب صنعتی دریافت شده با املاح پایین بعد از تصفیه شیمیایی، فیزیکی، زلالسازی، بیولوژیکی و کنترل نهایی برای استفاده در قسمت فضای سبز منطقه ویژه اقتصادی و همچنین بخش رقیقسازی HIGH TDS مورد استفاده قرار میگیرد.
بدلیل بالا بودن میزان آلودگی پسابهای ورودی در واحد تصفیه ناحیه ۲، تصفیه این پسابها در دو مرحله انجام میپذیرد.
واحد خطوط ارتباطی
واحد خطوط ارتباطی وظیفه پخش و بازرسی سرویسهای جانبی یا یوتیلیتی فراهم شده در شرکت فجر به تمام منطقه ویژه را بر عهده دارد. همچنین تمام شرکتهای منطقه مواد اولیه ورودی و محصولات خروجی خود را با استفاده از همین خط لوله و زیر نظر این شرکت ارسال یا دریافت میکنند.
یکی دیگر از وظایف این واحد تعمیر و نگهداری خطوط و تجهیزات آنها از جمله سیستمهای ابزار دقیق، سیستمهای گرمایش الکتریکی و شیر آلات است.
موقعیت جغرافیایی
شرکت فجر انرژی خلیج فارس در ۵ کیلومتری بندر امام خمینی در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در جنوب غربی ایران واقع شده است.
راههای ارتباط با فجر انرژی خلیج فارس
نشانی مجتمع: ایران-استان خوزستان- بندر امام خمینی(ره)- منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی- سایت ۲
صندوق پستی ۱۱۷-کدپستی ۶۳۵۶۱۷۸۷۲۱
تلفن: ۰۶۱۵۲۱۲۱۹۱۳
وبسایت: www.fepg.ir