پتروشیمی امیرکبیر توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان مجری با هدف تسریع فعالیتهای اجرایی طرح توسعه صنایع پتروشیمی و استفاده از سرمایهگذاران خارجی و داخلی تأسیس گردید.
پتروشیمی امیرکبیر در سال ۱۳۷۷ به عنوان مجری طرح الفین ششم انتخاب و احداث شد و در سال ۱۳۸۴ به صورت رسمی افتتاح گردید. این طرح جز طرحهای مصوب برنامه پنج ساله دوم شرکت ملی صنایع پتروشیمی به حساب میآید.
موقعیت جغرافیایی
پتروشیمی امیرکبیر در جنوب سایت ۴ از منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با مساحت ۵۵ هکتار احداث شده است.
در ادامه موقعیت مکانی این پتروشیمی در نقشه گوگل نشان داده شده است.
این مجتمع مفتخر است که ساخت کورههای واحد الفین، ساخت راکتور تبدیل اتیلن در واحد الفین و ساخت راکتورهای پلیاتیلن سنگین را برای اولین بار در داخل کشور انجام داده است.
دستاوردهای اجرایی طرح
با به کارگیری حدود ۸ میلیون نفر ساعت به صورت غیر مستقیم و حدود ۲۲ میلیون نفر ساعت به صورت مستقیم، به دلیل ساخت بیش از ۹۵% دستگاههای ثابت در داخل کشور صرفهجویی حدود ۷۰ میلیون دلاری صورت گرفته است.
این طرح به نسبت موقعیتهای مشابه جهانی دارای ۲۰ الی ۳۰ درصد صرفهجویی در سرمایهگذاری بوده است.
در فرآیند ساخت قطعات و احداث پتروشیمی امیرکبیر بسیاری از فعالیتها برای اولین بار در ایران انجام شدند از جمله آنها میتوان به بیش از ۱۶۳ کیلومتر شمع کوبی در سایت، ساخت کورههای واحد الفین، ساخت راکتور خاص تبدیل استیلن واحد الفین و ساخت راکتورهای واحد پلیاتیلن سنگین را نام برد.
شرکت پتروشیمی امیرکبیر با استفاده از منابع عمومی اقدام به عرضه سهامهای خود از راه پذیرهنویسی کرد.
در همین راستا بخش خصوصی به صورت ۱۰۰% در واحد پلی پروپیلن مشارکت کرد.
بسیاری از فعالیتهای انجام شده در راه احداث پتروشیمی امیرکبیر توسط مهندسین و متخصصین ایرانی انجام شده است؛ از جمله مهمترین آنها میتوان به مهندسی تفضیلی کلیه واحدها، ساخت و نصب کلیه واحدها توسط پیمانکاران ایرانی، مدیریت مهندسی و اجرا توسط نیروهای داخلی و همچنین ساخت و نصب مخزن دوجداره اتیلن بوسیله پیمانکاران ایرانی اشاره کرد.
پتروشیمی امیرکبیر دارای چندین سهامدار میباشد که در ادامه هر کدام به همراه درصد مالکیت آنها نام برده شدهاند.
- پتروشیمی نویدزرشیمی ۲۰%
- بانک رفاه کارگران ۵۱.۷۵%
- سرمایهگذاران صندوق بازنشستگی کشوری ۱۰.۸۵%
- صادرفر ۱۰.۱۵%
- سایر سهامداران ۷.۲۵%
شرکت پتروشیمی امیرکبیر که در فرابورس ایران هم نیز ثبت گردیده با سرمایهگذاری در حدود ۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال احداث شده است.
این پتروشیمی موفق به دریافت گواهینامههایی از جمله استاندارد:
ISO 9001 – EFQM ISO 29001 – ISO 14001 – OHSAS 18001 – ISO 50001/2012
همچنین پتروشیمی امیرکبیر در راستای همگام سازی کیفیت محصولات خود با استانداردها و معیارهای جهانی گواهینامههای زیر را دریافت کرده است:
- سیستم استاندارد بین المللی مدیریت ایمنی و سلامت شغلی ISO 45001:2018
- گواهینامههای REACH مطابق استانداردهای اروپا جهت محصولات بوتن۱ و اتیلن از شرکت CHEMSERVICE
- گواهینامه PE100 در مورد پلی اتیلن سنگین از BODYCOTE
- سیستم مدیریت انرژی مبتنی بر استاندارد ISO 50001:2011
- سیستم مدیریت کیفیت مبتنی بر استاندارد صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ISO/TS29001:2010
- گواهینامههای FOOD GRADE CONTACT مخصوص محصولات LLDPE ، HDPE
- روش مدیریت زیست محیطی بر اساس استاندارد ISO 14001:2015
- سیستم مدیریت کیفیت دارای استاندارد ISO 9001:2015
- مدیریت یکسان ایمنی، بهداشت و محیط زیست HSE-MS
محصولات پتروشیمی امیرکبیر و کاربرد آن ها
این پتروشیمی محصولات بسیار متنوعی را تولید میکند و به نوعی بیشترین تنوع را در میان تولید کنندگان در این حیطه در کشور دارا میباشد. این محصولات شامل پلیاتیلن سبک، پلیاتیلن سبک خطی و پلیاتیلن سنگین میشوند که در بازار های خارجی و داخلی بفروش میرسند. پتروشیمی امیرکبیر بواسطه همین محصولات جایگاه ویژهای را در صنعت پتروشیمی ایران به دست آورده است.
ظرفیت شرکت پتروشیمی امیرکبیر سالانه حدود ۱.۲۹۰ هزار تن است که در این میان واحد الفین با ۵۲۰ هزار تن بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است.
واحد |
ظرفیت |
پلی اتیلن سنگین (HD) |
۱۴۰.۰۰۰ تن |
پلی اتیلن سبک (LD) |
۳۰۰.۰۰۰ تن |
پلی اتیلن سبک خطی (LLD) |
۲۶۰.۰۰۰ تن |
الفین (OL) |
۵۲۰.۰۰۰ تن |
بوتادین (BD) |
۵۰.۰۰۰ تن |
بوتن ۱ (B1) |
۲۰.۰۰۰ تن |
مواد تولیدی پتروشیمی امیرکبیر کاربردهای بسیاری دارند، پلی اتیلن سبک خطی در انواع گریدهای خود برای استفاده در ساخت کیسههای بسته بندی، فیلم، ظرفهای روغن، شیر و آبمیوه، بشکههای مواد شیمیایی و پوشش حوضچههای آب و فاضلاب کاربرد دارد. محصولات پلی اتیلن سبک در گریدهای مختلف در انواع بسته بندیهای کوچک، استفادههای عمومی در ساخت فیلمهای مختلف، استفاده در ساخت پوشش کابل و ساخت فیلمهای سخت مورد استفاده قرار میگیرند.
بوتادین تولید شده در پتروشیمی امیرکبیر برای ساخت پلیمرهای مقاوم مانند لاستیک مصنوعی استفاده میشوند. گریدهای مختلف پلیاتیلن سنگین برای ساخت کابل، لوله، بشکههای حمل مواد غذایی و شیمیایی و کیسههای متنوع پلاستیکی کاربرد دارند.
شرکت پتروشیمی امیرکبیر در راستای رسیدن به اهداف بلند مدت و چشم اندازهای آینده خود استراتژیهایی را برای شرکت تعریف کرده است که هر کدام از آنها اهداف دیگری را دنبال میکنند. در ادامه این استراتژیها و اهداف به اختصار توضیح داده شدهاند.
این شرکت به عنوان عضوی از بزرگترین تولیدکنندگان صنعت پتروشیمی در ایران که در حفظ و نگهداری از منابع ملی همواره پیشرو بوده است و همچنین ترویج دهنده روشهای صحیح بهینهسازی بهینه کردن مصرف انرژی در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی است، اقدامات زیادی را برای توسعه و بهبود شرایط همگام با سیاستهای کلی کشور و برنامه پنجم توسعه برنامهریزی کرده است.
- از اهداف و سیاستهای مدیریت این پتروشیمی میتوان حفظ و نگهداری از سرمایههای ملی، محیط زیست، بهینهسازی مصرف انرژی و همچنین استفاده از انرژیهای پاک را نام برد.
- با بهرهگیری از متدهای روز دنیا و استانداردهای به روز اهداف این شرکت مشخص شدهاند.
- افزایش بازده انرژی، کاهش مصرف و کاهش اتلاف انرژی
- استفاده از انرژیهای فسیلی با روشهایی که منجر به بیشترین بازدهی شود، در کنار مورد استفاده قراردادن انرژیهای تجدیدپذیر برای نگهداری از محیط زیست
- احصا و پیادهسازی سیستمهای بهبود انرژی برای رسیدن به اهداف مدیریتی کلان
- پیگیری و بررسی شاخصهای عملکرد انرژی و افزایش مداوم کارآیی انرژی در شرکت
- آموزش افراد زیربط برای کنترل جنبههای انرژی و بالا بردن اطلاعات کارکنان در مورد مدیرت انرژی
- آشنا شدن با قوانین و ملزومات مدیریت انرژی برای حیطههای منطقهای، بینالمللی و ملی و رعایت آنها
مدیریت امیرکبیر ضمن تعهد کامل به مطالب فوق، تلاش میکند تا با ایجاد یکدلی و روحیه بالا برای مشارکت در حیطه بهبود مستمر در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی، با تأمین منابع لازم شرایط را برای رسیدن به این اهداف تسهیل کند.
این شرکت برای توسعه هرچه بیشتر خود و برطرف کردن مشکلات موجود جز یکی از شرکتهایی شده است که در دومین دوره رویداد فناورانه پتروفن زون که توسط مرکز گسترش اینترنت اشیا ایران و با همکاری منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی برگزار میگردد، شرکت کرده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده گزارش اولین دوره رویداد پتروفن زون میتوانید از طریق لینکهای زیر اقدام فرمایید.