پتروشیمی کارون
پتروشیمی کارون به عنوان اولین تولیدکننده ایزوسیانات در خاورمیانه در سال ۱۳۸۱ تأسیس شد. کار اصلی این شرکت استفاده از گازهای منواکسیدکربن، کلر، تولوئن، اسیدنیتریک و هیدروژن به عنوان مواد اولیه میباشد و محصولات خروجی آن شامل انواع محصولات پایهای و اصلی پتروشیمی میشود. پتروشیمی کارون در سال ۱۳۸۷ توسط وزیر نفت ایران به بهرهبرداری رسید و محصولات را با بالاترین کیفیت تولید کرده و به بازارهای خارجی و داخلی عرضه میکند.
این شرکت دارای سرمایهای در حدود ۱۶.۸۶۹.۰۳۷.۰۰۰.۰۰۰ ریال است که سهم اصلی در مالکیت این مجموعه را مجتمع پتروشیمی بندر امام دارا میباشد.
درصد مالکیت | نام |
۹۸.۵۷ % | مجتمع پتروشیمی بندر امام |
۰.۴۱ % | PCC |
۱.۰۲ % | شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی |
شرکت پتروشیمی کارون انواع محصولات اصلی و پایهای پتروشیمی را با کیفیت بالا و در سطح جهانی تولید و به بازارهای داخلی و خارجی ارائه میدهد. این شرکت برای تولید محصولات خود از گازهای منواکسیدکربن، هیدروژن و کلر و همچنین بنزن، تولوئن، آمونیاک، فرمالین، اسید سولفوریک و اسید نیتریک استفاده میکند و اولین تولیدکننده ایزوسیاناتهای شامل MDI و TDI و نیز تکمیلکنندهی زنجیرهی ارزش پلی یورتانها در غرب آسیا میباشد.
این شرکت با توجه به کیفیت بالای محصولات عناوین بسیاری را در جهان و ایران کسب کرده است که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیست و سومین شرکت پتروشیمی برتر در جهان بر اساس رتبه بندی ICIS در سال ۲۰۲۲
- دومین پتروشیمی برتر در خاورمیانه بر اساس رتبه بندی ICIS در سال ۲۰۲۲
- برترین پتروشیمی از نظر شاخصهای ارزش بازاری، فروش، خلق ارزش افزوده، سودآوری و صادرات بر اساس رتبه بندی IMI-100
شرکت پتروشیمی کارون در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ و با هدف رشد و پیشرفت هر چه بیشتر و همچنین حمایت از نیروهای داخلی به عنوان اولین شرکت دانش بنیان در صنعت پتروشیمی معرفی شد. این شرکت یکی از بزرگترین پتروشیمیهای ایران و همچنین یکی از ۵ شرکت پتروشیمی میباشد که در تور فناورانه پتروفن زون شرکت کردهاند.
محصولات
محصولات پتروشیمی کارون به طور کلی در صنعت پلییورتان بکار می رود که از مهمترین آنها می توان اسفنج و فوم با کاربری در تولید مبلمان، صندلی های خودرو و صندلی های خانگی و اداری و انواع ابر را نام برد.
تولوئن دی ایزوسیانات (TDI)
یکی از اعضای خانوادهی ایزوسیاناتها، تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) است که به گروه شیمی پلی یورتانها ربط پیدا میکند. در این فرآیند تولوئن دی آمین به توسط واکنش مجاورتی دی نیترو تولوئن ساخته میشود. سپس این ماده با کربنیل دی کلراید واکنش میدهد و TDI تولید میشود. تولوئن دی ایزوسیانات تولید شده توسط پتروشیمی کارون دارای ترکیب ۸۰ به ۲۰ ایزومرهای TDI ۴.۲ و ۶.۲ با عیار حداقل ۹۹.۵% میباشد.
کاربردهای تولوئن دی ایزوسیانات(TDI)
TDI در بسیاری از بخشهای صنعت کارایی دارد. از جمله این کاراییها میتوان به کارایی در وسایل خواب و زیر فرشی، صنایع مبلمان، وسایل حمل و نقل، صنایع بستهبندی، روکشها و پوششها، پسبها و الاستومرها و درزگیزها اشاره کرد.
شرایط بارگیری و حمل
برای بارگیری و جابجایی این محصولات به دقت بسیار بالایی نیاز میباشد. این مواد باید در دمای ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتی گراد ذخیرهسازی شوند، در حین جابجایی کانتینرهای حاوی این مواد باید احتیاط بسیار زیادی صورت بپذیرد زیرا پس ماند آنها قابل احتراق است. نمونهگیری آنها کار بسیار خطرناکی است و باید از تماس آنها با پوست و همچنین استنشاق آنها دوری شود. همچنین برای تعمیر یا پاکسازی محصولات آلوده شده با این مواد باید از وسایل ایمنی نظیر لباس مناسب، چکمه، ماسک و دستکش استفاده شود که هیچگونه تماسی با بدن برقرار نشود.
برای شستن بشکههای حمل این مواد باید ابتدا درون آن با آب شسته شود، پس از آن درب بشکه به مدت ۴۸ ساعت باید باز نگه داشته شود و در آخر با حلال کربنات سدیم ( ۵ تا ۱۰ % ) شسته شود.
این مواد باید در محفظههای در بسته، به دور از آب یا نم و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری شوند. برای جابجایی این مواد نباید از کانتینرهای گالوانیزه یا سایر فلزاتی که امکان خوردگی دارند استفاده شود. همچنین ذخیره کردن آنها در کانتینرهای پلیاتیلن بدلیل امکان جذب آب از طریق پلاستیک خطرناک است.
بهترین انتخاب برای بستهبندی محصول TDI بشکههای ۲۲۰ لیتری فولادی هستند و این بشکهها به صورت ۴ بشکه روی یک پالت چوبی قرار میگیرند.
کاربردهای محصولات پتروشیمی کارون در صنعت جایگاه ویژهای دارند که از موارد دیگر آنها میتوان استفاده در صنعت کفش و کیف برای ساخت چرم مصنوعی و زیرهی کفش را نام برد. همچنین محصولات این پتروشیمی در فرآیند ساخت چسبهای صنعتی، انواع الاستومرها و چسبهای لمینت مورد استفاده قرار میگیرند. صنایع بهداشتی و پزشکی یکی دیگر از صنایع مورد هدف پتروشیمی کارون میباشد که از محصولات این شرکت برای تولید باندهای ارتوپدی بهره میبرد.
متیل دی فنیل دی ایزوسیانات (MDI)
MDI یک ترکیب آروماتیک از خانواده دی ایزوسیاناتها می باشد. این ماده به صورت سه ایزومر MDI 2.2 ، MDI 2.4 و MDI 4.4 وجود دارد.
ایزومر MDI 4.4 در تولید فوم پلی یورتان سخت کاربرد دارد و به عنوان MDI خالص شناخته می شود و همچنین از سایر MDI ها پرکاربرد تر است.
کاربردهای متیل دی فنیل دی ایزوسیانات (MDI)
از واکنش این ماده با “پلی اول” پلی یورتان فراهم میشود. این فومهای سخت عایقهای بسیار خوبی هستند و در صنعت ساختمان و همچنین در یخچال و فریزرها کاربرد دارند. استفاده دیگر این مواد در چسبهای محکم صنعتی میباشد.
یکی دیگر از استفادههای MDI ها برای تولید انواع عایقهای حرارتی با قابلیت استفاده در پانلهای ساندویچی، سردخانهها و یخچالسازی، ایزوله کردن لولهها، تولید تخت و کفی انواع کفشها و صنعت خودرو مانند صندلی، غربیلک، داشبورد و پانلهای داخل خودرو میباشد.
شرایط بارگیری و حمل
این محصول باید در کانتینرهای در بسته و به دور از مواد خارجی و رطوبت نگه داری شود. این مواد نباید در مجاورت ترکیباتی که دارای هیدروژن هستند مانند آمینها، الکلها و آب قرار گیرند زیرا در این صورت امکان انفجار آنها وجود دارد. همچنین این مواد در مجاورت جرقه و شعله نیز نباید باشند.
از محصولات جانبی پتروشیمی کارون می توان آنیلین، اسید کلریدریک، نیترو بنزن، ارتو تولوئن دی آمین و اسید نیتریک را نام برد.
راههای ارتباط با پتروشیمی کارون
نشانی دفتر مرکزی کارخانه: بندر امام خمینی (ره) – منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی – سایت ۲
تلفن : ۰۶۱-۵۲۱۲۲۷۵۰
ایمیل روابط عمومی : info@krnpc.ir
وب سایت: www.krnpc.ir